Vinnare i Ore Parkens Stora lotteri 2023


LOTT          VINNARE                         VINST                          SKÄNKT AV


1395           Robert Bruhn                 Övernattning              Marcus Gården

                                                              i Trädkoja
746              Maria Pierrou                Fågelholk                     Ola Blank
290              Harriet Löbel                 Ore ljusstake               Matts Fällman
1458            Erik Lennolf                   Grillkväll 2per             Mangevié
218              Jörgen Blomkvist         Matta Siljans                Mattväveri
1188           Gerd Ihrman                   Presentkort                  Anettes Fotklinik
546             Eva Hansson                   Matta                             Anna Dahlborg
820             Ninni Schnider               Presentkort                 Furudals Restaurang&Pizzeria
1047           Anna Hammar                Bricka                           Furudals Glastjänst
368             Eivor Matsson                 Presentkort                 Levins Handelsträdgård
1465           Annika Wester                Presentkort                 Levins Handelsträdgård


Rättvik: 2023-08-23
Kontrollant: Sven Kanth
Arvet 2022-01-20

Ordförande har ordet.

2021 blev ytterligare ett år i pandemins tecken. Det var inte utan att en känsla av ”deja vu” kom, när myndigheterna höll presskonferens i början på december. Nya restriktioner och ett paket av hårdare regler och krav, beroende på hur omikronets smittspridning i Sverige skulle utveckla sig. Besked om de tuffare reglerna fick vi runt jul. Styrelsen beslutade då att pausa försäljningen av Bingolotter under januari månad 2022, för att inte riskera att våra duktiga försäljare skulle bli smittade. Försäljningen var nu flyttad in i värmen på Näcken, från lotteri kiosken på parkeringen, (blåkulla), pga. av utetemperaturen.

Den 18 januari 2022 blir jag kontaktad av Stefan på Tempo. Han meddelar att han inte längre tillåter Oreparken att sälja Bingo/Sverige-lotter från Tempo eller från Blåkulla, som är placerad på hans mark, parkeringen. Skälet till detta är att han blivit kontaktad av ATG, där hans försäljningssiffror börjar bli så låga att han riskerar att förlora hela ATG delen. I sammanhanget skall påpekas att Oreparken som ideell förening, inte har eller har haft för avsikt att konkurrera med ett privat företag på glesbygden.

Som ni säkert förstår blir det en tuff nöt att knäcka för styrelsen. Bingolotto utgör en betydande del av vår ekonomi och det vi har sett under de sista två åren är att försäljningen visserligen har minskat, men att vi tack vare tex. egna prenumeranter, uppsökande verksamhet, ökat försäljningen av Sverigelotter mm. ändå lyckats hålla försäljningen uppe. Har du något förslag på lösning? Hör gärna av dig till någon i styrelsen.

Året 2021 började med restriktioner och nya direktiv. Vårt årsmöte var planerat till mars, med reservdatum i april, men kunde genomföras först den 12 juni. Det var först under sommaren som vi kunde ha våra första event. Vi startade i juli med två loppisar med mycket bra resultat, både ekonomiskt och besöksmässigt. Vi deltog även i den stora by loppisen i augusti runt Ore med samma lyckade resultat. Stort tack till alla er som skänkte saker till våra loppisar.

Efter önskemål från SPF gjorde vi klart med dom under augusti/september. Dom presenterade listor över saker som dom ansåg var deras, allt från porslin, bestick, skålar, kaffebryggare, karaffer, prydnadssaker, termosar, mm. Även vindsförrådet dom disponerat gratis, tömdes. Sakerna till ett inköpsvärde av ca 10.000 kr, hämtades vid två tillfällen.

I oktober fick vi äntligen till tackfesten för alla de som hjälpt oss ideellt under året, med försäljning, trädgårdsarbete, plogning/sandning, städning, sköta serveringen, gräsklippning och mycket mer. Det serverades mat och dryck och underhållningen stod Sörboda Kvartettsångare för. Med snapsvisor, allsång, och sina underbara acapella sånger gjorde dom kvällen mer än minnesvärd.

27 november var det dags för julmarknad i parken. Med många utställare och med en ungdomskör som sjöng julsånger var succén given. En blivande tradition föddes. Marknaden avslutades kl 14.00 och då var det hög tid att förbereda för kvällens event, där våra sponsorer var särskilt inbjudna och resten bestod av allmänheten. Med flink personal städades lokalerna, möblerades om och dukades till kl 19.00 då nästa fest började. Det bjöds på tre rätters middag och underhållning av Janne Krantz och hans musik/sång och historier. Kvällen avslutades med premiär för bandet The Parkentez, ett proffsigt, samspelt och glädjespridande band, som vi säkert kommer att få se mer av.

Underhåll: Under våren vill Dalaenergi och Peab hyra vår parkering för uppläggning av material och maskinparkering fram till oktober. I avtalet ingår återställning av parkeringen. När det arbetet var klart stängde vi av parkeringen med staket, för att slippa lastbilsparkeringen med påföljande städning 1-2 gånger i veckan, samt att ytan används som racerbana för bygden motordrivna ungdom.

Vi har även köpt fyra stycken betonghästar, målade som Orehästen och placerat ut dessa längs med staketet. Belysningen i de befintliga lyktstolparna längs staketet mot 301:an är nu igång med ledlampor, och Blåkulla är renoverad och ommålad.

Staketet mot bäcken på södra sidan är utbytt, ny gräsmatta bakom garaget är sådd. Tre björkar mot ån är borttagna.

Invändigt har vi påbörjat rensning av förråd, städning av källarna, montering av hyllor mm. För de minnesgåvor som skänktes till Sören Kratz begravning, har vi investerat i ny spis, ny kyl, ny kaffebryggare och bestick, skålar, karaffer mm.

Bredband ska kopplas in i parken under 2022, (försenat skulle vart klart 2021). Till det har vi fått bidrag med 21.500 kr

Oreparkens ekonomi under året:

Månadskostnaden för att driva parken ligger runt 6.000-7.000kr/månad, (med reservation för de nya elpriserna), med uppvärmning, el, vatten/avlopp, försäkringar och underhåll.

Bingolotto: I linje med försäljningen 2020. Stort orosmoln inför 2022, se ovan.

Lotterier: Ökat lite gentemot 2020 på de mindre lotterierna. Där är vårt stora lotteri med skänkta priser av privatpersoner/företag det ekonomiska flaggskeppet.

Skyltar på staketet: Där har vi tappat några företag men fått till några nya. Vi har även öppnat upp för privatpersoner som vill sponsra oss, med sitt namn på en skylt. 6 st. hittilldags. Dessa sponsringar är av stor ekonomisk betydelse för parken.

Medlemsantal: Har under året sjunkit med 22 st. och är nu 222 st. Kostnaden för medlems-skapet är enligt styrelsebeslut 2020 höjt till 150 kr/år och person, ca 41 öre om dagen.

Gåvor: Vi har under året mottagit ett flertal penninggåvor till parken.

Avslutningsvis vill jag tacka er alla som ställt upp för parken under året. Med hopp om att pandemin tar slut 2022 och att ni är rädda om er.

Bengt Svärd

Tre förväntansfulla och glada tjejer inspekterar nattens härbärge. Markus gårdens ”Super måne” vilket var första pris i parkens stora lotteri, skänkt av Markusgården. Vinnaren Frida, tog med sig sin dotter Jolin och sin mamma Kajsen, dvs tre generationer. Betyget uttryckte Jolin väl på morgonen efter, ”här skulle jag kunna bo i minst en vecka”. Stort tack till alla er som skänker priser till vårt lotteri och till alla lottköpare.

Hänt och händer i parken

Efter att i våras fått avslag från olika ansökningar om pengar till att stänga av och göra iordning stora parkeringen, beslutade styrelsen att stänga av parkeringen helt tills vidare. Om vi inte stänger av den blir det lastbils parkering, med påföljande städning 1-2 gånger i veckan, samt racerbana för bygdens motordrivna ungdom.

På försommaren kontaktas vi av Dalaenergi som har påbörjat utbyggnaden av fibernätet i Arvet och Dalbyn. För dessa arbeten behövdes en uppställningsyta för maskiner och material. Vår grusplan var som klippt och skuren för ändamålet, så Dalaenergi har hyrt av oss sedan försommaren fram till mitten av september.

I somras påbörjades även asfaltsarbeten från Kärvsåsen till Furudal med PEAB som entreprenör. Även dom var i behov av uppställningsytor, så PEAB har hyrt av oss fram till mitten av oktober.

Detta innebar ett behövligt tillskott till parkens kassa och fick även effekten att parkeringsytan för lastbilarna minskade pga. upplagen av material och parkerade maskiner. Det i sin tur medförde att lastbilarna parkerades längs med vårt staket utmed 301:an istället.

Vi har därför beställt fyra stycken betonghästar, målade som Orehästen, (lika de som står utanför gamla kommunalhuset) att placera utefter staketet. Leverans i början på november. Vi kommer även att stänga av stora parkeringen med staket under hösten. Både stora parkeringen och utsidan av staketet är nygrusade och hyvlade.

Vi har även fått igång belysningen utmed 301:an. Där sitter nu led lampor i gamla kvicksilver-armaturerna. Lamporna styrs av skymningsrelä och skall lysa från skymning till kl 01 och från kl 05 till gryningen. En tillfällig lösning då planen är att byta ut både stolparna och armaturerna, när ekonomin så tillåter.